Uitagenda

Culinair Rembrandt diner > Rembrandt Tower

Van 22 september tot en met 4 oktober
de Rembrandt Tower Boardroom in Amsterdam omgetoverd tot een tijdelijk cultureel-restaurant waar op zeer hoog niveau gedineerd kan worden. Letterlijk, want deze bijzondere locatie is gelegen op de 150 meter hoge, bovenste verdieping van het hoogste gebouw van Amsterdam: de fameuze Rembrandt Tower. Het diner wordt tijdens dit ‘Hemels Rembrandt’ evenement verzorgd door sterren-chef Wilco Berends, geserveerd tussen een aantal beroemde etsen van Rembrandt.

Meesterschap door introdans
zaterdag 20 september 2014 – woensdag 28 januari 2015
Introdans opent het nieuwe seizoen met een programma waarin het werk van maestro’s Hans van Manen en Nils Christe centraal staat.

Mark Rothko in gemeentehuis
Den Haag: zaterdag 20 september 2014 – zondag 18 januari 2015
Het oeuvre van Mark Rothko (1903-1970) is episch en tegelijk heel intiem en menselijk, het spreekt tot de verbeelding en kent vele liefhebbers. Zijn uit veel verflagen opgebouwde kleurvelden zijn van een ongekende intensiteit en sensualiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en zoals vaker met grote kunstenaars, een moeilijk leven kende; gevoed door de ontgoocheling die de wereldoorlogen teweeg hadden gebracht en geteisterd door depressie. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert. Zijn tentoonstellingen trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op. Het Gemeentemuseum Den Haag kondigt met trots een nieuwe tentoonstelling van de kunstenaar aan, vanaf september, meer dan veertig jaar na de laatste tentoonstelling van Rothko in Nederland.

Vrije vormen in keramiekcentrum Tiendschuur
Tegelen: vrijdag 19 september 2014 – zondag 11 januari 2015
Nieuwe tentoonstelling in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Deze expositie gaat voorbij de gebruikelijke keramische vormen. Negen gerenommeerde keramisten uit binnen- en buitenland tonen sculpturaal werk dat overwegend abstract is. Soms zijn de inspiratiebronnen nog te herkennen. Bepaalde kunstwerken doen denken aan wonderlijke zaken zoals futuristische wetenschap, maanlandschappen of onderwaterwerelden. Andere herinneren aan sprookjes of verbeelden pure poëzie. Vrije Vormen laat een glimp van de oneindige mogelijkheden zien die keramiek te bieden heeft.
Sound of Silence in het Coda museum
Apeldoorn: zondag 14 september 2014 – zondag 11 januari 2015
Stilte is schaars. Geluid is overal; soms gewenst maar vaak ook ongewenst. Mensen worden dagelijks overladen met prikkels die een dwingend beroep doen op alle zintuigen. In een omgeving die bereikbaarheid en beschikbaarheid vereist, is weinig ruimte voor rust en stilte. De tentoonstelling Sounds of Silence in CODA Museum geeft bezoekers de gelegenheid aan het geluid van alledag te ontsnappen en te genieten van de stilte in de hedendaagse beeldende kunst. Sounds of Silence zoomt in op de stem van de stilte waarbij ervaringen van gesublimeerde stilte, serene schoonheid en innerlijke rust elkaar afwisselen. Gastcurator Wim van der Beek maakte in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een gevarieerde tentoonstelling met werk van 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Festival the Big Draw Leiden
In 2014 bestaat de Kunstroute Leiden 20 jaar. Dat wordt gevierd met een groots tekenfestival voor de hele stad: The Big Draw Leiden (13 t/m 28 september 2014).

The Big Draw werd in 2000 voor het eerst georganiseerd in Londen. In de jaren daarna werd het concept overgenomen door meer dan twintig andere steden wereldwijd, altijd vanuit de overtuiging dat iedereen kan tekenen. Twee weken en drie weekenden lang verleiden meer dan 100 activiteiten om zelf aan de slag te gaan. Een greep uit het aanbod in de stad: de pop-up Akademie, ‘doodlen’ in het raamkozijn bij Haagweg 4, tekeningen van Antoinette Nausikaä in Galerie LUMC, zen tekenen bij Japanmuseum Het SieboldHuis en The Big Screen in Museum De Lakenhal.